Loopbaancoaching, het begin

Mijn naam is Jeanette. Leuk dat je mijn blog leest. Ik heb namelijk na een lange zoektocht de juiste loopbaancoach gevonden. Waarom deel je dit met anderen, hoor ik je denken. Dat zit zo. Voordat ik bij Trudy (Bureau Oogst) terecht kwam, had ik er al aardig wat gesprekken op zitten. Het is best lastig om tussen alle coaches die er nu zijn, de juiste match te vinden. En die lange zoektocht wil ik iedereen besparen. Natuurlijk is het heel persoonlijk, en past de ene coach beter bij je dan de ander. Maar door mijn ervaring te delen, kun jij misschien beter inschatten of Trudy als coach bij jou past.

Waarom ik een loopbaancoach nodig heb
Werk kan enorm leuk zijn en, zeker als het goed gaat, energie geven. Ik houd van mijn baan en ik ben er goed in, dat durf ik nu wel te zeggen. Maar soms kan ik mezelf te veel verliezen in werk, waardoor mijn baan de overhand in mijn leven neemt. Dat wil ik niet meer. Ik wil dat werk en privé in balans zijn. En dat ik in mijn vrije tijd niet met werk bezig ben. Eindelijk heb ik een modus gevonden waarbij ik samen met mijn coach, Trudy, een stapje opzij zet en tot rust kom. Het klinkt misschien wat vaag nu, daarom zal ik eerst iets meer over mezelf vertellen. 

Binnen ieder bedrijf loop ik tegen dingen aan
Mijn situatie: ik ben 33 jaar en werk bij een online marketingbureau. Het is inmiddels mijn vijfde baan en binnen ieder bedrijf en iedere rol, loop ik tegen dingen aan. Je hebt altijd te maken met andere mensen, collega’s, werkgever en klanten. Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van werken en communiceren. En dat kan botsen. Soms kan ik ook tegen mezelf aan botsen. Bijvoorbeeld als ik binnen mijn rol een bepaalde keuze moet maken die ik in mijn privéleven niet zou maken. Nu ik wat ‘langer’ onderweg ben en ook een leidinggevende functie heb, vind ik dat steeds lastiger worden. Ik zit tussen twee lagen in, iedereen verwacht wat van me en eigenlijk verwacht ik nog het meeste van mezelf. Hoe houd ik dat in balans? En hoe zorg ik ervoor dat ik de beste versie van mezelf laat zien op werk? 

Loopbaancoaching brengt mij meer rust en inzicht
Trudy helpt me daarbij. Het werkt zo goed om met haar te praten. Ik leg mijn situaties aan haar voor en zij stelt de juiste vragen. Hierdoor word ik aan het denken gezet en kan ik alles wat er op werk gebeurt veel beter relativeren. Vaak helpt het al om er ‘gewoon over te praten’. Het klinkt cliché, maar je stapt als het ware even naar de zijkant en bekijkt je eigen situatie van een afstandje. Als loopbaancoach weet Trudy ook altijd de juiste snaar te raken waardoor ik meer inzicht krijg in de situatie. Het zorgt voor meer begrip voor een collega of mijn werkgever, meer rust bij mezelf en een betere aanpak voor de volgende keer. 

De aanpak is helder en concreet
Tijdens mijn intake vroeg Trudy mij wat ik wilde bereiken met het traject. Het was super fijn om dit zo helder en concreet te formuleren. Door haar nuchtere aanpak wordt alles een stuk behapbaarder. We hebben een einddoel besproken en dit komt in ieder gesprek weer even terug. Hoe ga ik dit doel bereiken? En wat helpt mij hierbij? Na de intake kreeg ik direct een opdracht mee. Ook dit zorgt ervoor dat ik gericht bezig ben met het behalen van mijn doel.

Om je een goed beeld te geven van wat loopbaancoaching precies inhoudt en wat je er aan hebt, zal ik je meenemen door mijn traject en hoe ik het ervaar.

Bureau Oogst | Loopbaancoaching
Koningin Wilhelminalaan 294, Voorburg