Voorbereiding op mijn evaluatiegesprek

In mijn vorige blog vertelde ik waarom ik met loopbaancoaching ben begonnen en wat mijn situatie is. Ik had toen net mijn intake met Trudy gehad. Ze vroeg me aan het einde van de intake of ik door wilde met het loopbaancoaching traject. Yes! Ik had na de intake eindelijk het gevoel dat ik de juiste coach gevonden heb. Zoals ik al schreef, het was een lange zoektocht voor mij. Daarom vind ik het belangrijk om mijn ervaringen met jou te delen. Je leest meer over de aanpak van Trudy en hoe het mij helpt om mijn werkplezier te behouden. 

Werk, werk, werk
Ken je dat gevoel dat je leven vooral draait om werk? Dat heb ik dus regelmatig. Ondanks dat ik een super leuke baan heb, wil ik wel een goede balans houden tussen werk en privé. Op dit moment ligt het zwaartepunt wel echt bij werk. Dat komt vooral omdat ik me (te) druk maak om dingen die op werk gebeuren. 

Bijzaken van hoofdzaken onderscheiden, een eitje?
In mijn tweede gesprek met Trudy had ik een concrete vraag. Mijn evaluatiegesprek kwam namelijk dichterbij. Ik had wel een paar punten om te bespreken met mijn leidinggevenden, maar ik wist niet zo goed hoe ik dat moest verwoorden. Tijdens het gesprek met Trudy viel alles op z’n plaats. Ze hielp me om de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden. Dat vond ik zelf heel erg belangrijk omdat ik tijdens het evaluatiegesprek vooral mijn pijnpunten wilde bespreken maar ook direct verbetervoorstellen wilde doen. Daarvoor was het nodig om de belangrijkste zaken in kaart te brengen. Om op die manier mijn doel te bereiken. Het klinkt zo simpel, maar ik heb echt iemand anders nodig om die scheidslijn tussen hoofd- en bijzaken te maken.

Een goede voorbereiding...
Doordat Trudy de juiste vragen stelt tijdens het gesprek, geef je als het ware antwoord op je eigen vragen. Na deze coachingsessie heb ik alles wat we besproken hebben opgeschreven en nog eens doorgenomen. Dit zorgde ervoor dat ik super goed voorbereid was op mijn evaluatiegesprek. Een bijkomend voordeel daarvan is, is dat je ook met meer zelfvertrouwen het gesprek in gaat en je doel dus ook eerder behaalt. 

En, hoe ging het evaluatiegesprek?
Waarschijnlijk wil je nu ook wel weten of mijn evaluatiegesprek goed verliep. Zeker weten! Het gesprek liep precies hoe ik wilde. Ik heb mijn pijnpunten benoemd en verbetervoorstellen gedaan. Mijn leidinggevenden hadden precies dezelfde punten om te bespreken. Omdat ik zo goed voorbereid was, hebben zij ook echt een goed beeld van mijn betrokkenheid gekregen. 

Bureau Oogst | Loopbaancoaching