Loopbaancoaching, wat is dat eigenlijk?


Sinds kort ben ik een gecertificeerd loopbaancoach. Maar wat doe ik als loopbaancoach eigenlijk en wanneer kan het iets voor jou (of iemand die je kent) zijn? In deze blog leg ik dat uit. 

Plezier in je werk

Als ik in een zin zou moeten omschrijven wat ik doe als loopbaancoach dan zou ik zeggen:

“Als loopbaancoach help ik je om meer plezier te krijgen in je werk.” 

Werk neemt een steeds prominentere plek in ons leven in. Dat zorgt ervoor dat iets doen waar je voldoening en plezier uit haalt steeds belangrijker wordt. Niet voor niets wordt er veel over het thema werkgeluk geschreven en gesproken. Ook worden ‘werkgeluk’ en ‘employee experience’ steeds belangrijkere thema’s binnen bedrijven. 
Maar hierin is ook een belangrijke rol voor jou weggelegd. Als loopbaancoach help ik je om de regie in eigen hand te nemen door concreet te maken wat bij je past en wat je belangrijk vindt in je werk. Zo kom je tijdens onze gesprekken en door het maken van opdrachten op oplossingen die ervoor gaan zorgen dat je weer meer plezier krijgt in je werk.

Wanneer loopbaancoaching iets voor jou kan zijn

Er zijn verschillende redenen waarom loopbaancoaching iets voor jou kan zijn. Dit zijn een aantal redenen die ik regelmatig voorbij hoor komen:

  • Je wilt ontdekken wat je nu echt wilt;
  • De baan daagt niet (meer) uit;
  • Het gevoel dat je geen grip hebt op je werk;
  • Je wilt een carrièreswitch maken;
  • De werkgever bevalt niet;
  • Je ervaart (te veel) werkstress;
  • Na een werkdag voel jij je futloos.

Herken jij één of meerdere van deze punten? Misschien neemt jouw werkstress toe omdat je niet blij bent met jouw werkgever. Of voel je je futloos na een dag werken omdat je geen uitdaging meer voelt. 

Vrijblijvend en gratis kennismaken

Om hulp vragen is niet eenvoudig. Het liefst los je het zelf op, of kijk je het nog een tijdje aan. Je vindt het probleem niet groot genoeg om hulp bij te vragen terwijl je ondertussen wel door blijft ploeteren, hopend dat het probleem vanzelf weggaat. Uiteraard kan ik niet voor jou bepalen of je een loopbaancoach nodig hebt, maar is het niet zonde als de onvrede over jouw baan zoveel invloed heeft op je leven?

Om het minder spannend te maken mag je bij mij de eerste keer altijd vrijblijvend langskomen voor een kennismakingsgesprek. Dan luister ik naar jouw verhaal en geef ik aan wat je van mij als loopbaancoach aan hulp kan verwachten bij jouw probleem. Pas daarna besluit je of je daadwerkelijk een traject wilt starten. En dat hoeft echt alleen als jij ook denkt dat ik je kan helpen om meer plezier te krijgen in je werk. 

Zien we elkaar snel? 

Bureau Oogst | Loopbaancoaching