De beste muziek om te ontstressen


Dat muziek kan ontroeren, of je ineens heel vrolijk kan maken weten de meeste mensen wel. Maar muziek schijnt ook goed te werken tegen stress. Hoe? In deze blog lees je hoe het werkt en deel ik de top 10 meest ontspannen nummers.

Waar denk jij aan bij ontspannen? Even helemaal niets, er lekker tussenuit, of hersenloos je favoriete serie bingen op Netflix? Als je denkt dat je zo je stress verminderd, dan zit je er volgens Dr. Erik Scherder naast. Hij geeft aan dat niksen, op vakantie gaan en bankhangen, slechts een tijdelijke oplossing is om stress te verminderen. Muziek daarentegen, daar zweert hij bij. 

Waarom muziek ontstresst
Dr. Erik Scherder is niet de eerste die dit ontdekte. Al bijna 100 jaar lang wordt de rol van muziek in ontspanning (en productiviteit) onderzocht. Wat blijkt?

1. Tonen in mineur doen ons hartritme en bloeddruk dalen
2. Je ademhaling past zich aan op de muziek die je hoort
3. Tempo speelt ook een rol; Met zo’n 60 bpm (beats per minute) zit je op het perfecte tempo om jezelf tot rust te brengen.

Muziek is altijd en overal beschikbaar via je computer, telefoon of de autoradio. Daarom is het een ideale manier om met stress om te gaan terwijl je stress hebt. Direct op het stressmoment dus en niet erna. 

De beste muziek tegen stress
De conclusies van het onderzoek brachten een groep wetenschappers en musici op het idee om een top 10 meest ontspannen muziek samen te stellen. Het eerste nummer op de lijst ‘ Weightless’ werd zelfs speciaal gecomponeerd door de Britse band Marconi Union en een aantal muziektherapeuten. Benieuwd naar dit nummer en de rest van de lijst? Luister de muziek hier

Onderzoek onder 40 vrouwen liet zien dat deze muziek zo ontspannend werkt, dat het zelfs meer ontspannen was dan een massage of een wandeling. Ideaal dus om na een inspannende taak deze top 10 op te zetten, zodat je daarna weer scherp bent voor de volgende taak. 

Bureau Oogst | Loopbaancoaching